Gezonde schoolkantine

Sommige scholen hebben het wel, sommige niet. Sommige zeggen van wel maar je kan er nog steeds donuts kopen. Ik heb het over gezonde schoolkantines. Heeft het zin om zo’n gezonde schoolkantine te hebben, of gaan leerlingen alsnog naar de snackbar om de hoek?

Gezonde voeding is belangrijk. Ik vind het belangrijk dat scholen het goede voorbeeld geven en een gezonde schoolkantine is daar een voorbeeld van.

Als je je goed eet voel je je beter en kan je je beter concentreren. Dit is goed voor je schoolprestaties. Daarnaast is het ook beter voor je lichaam. Er is een reden dat obesitas pas sinds vorige eeuw bestaat. Het komt door de slecte voeding die we eten.

De kantine zou denk ik wel de keuze moeten bieden tussen gezond en ongezond eten. Maar de gezonde voeding zou moeten worden aangemoedigd door bijvoorbeeld de prijzen van de ongezonde troep hoger te maken dan van de gezonde voeding.

Maar leerlingen eten geen gezond eten omdat ze het niet lekker vinden. Ze kopen liever wafels en blikjes frisdrank. Maar niet alles wat gezond is is vies. Gezonde dingen kunnen ook lekker zijn. Je kan leerlingen niet verbieden om ongezond eten te kopen, maar je kan ze lekker gezond eten aanbieden.

Ik vind het dus belangrijk dat de scholen met de schoolkantine het goede voorbeeld geven. Leerlingen voelen zich beter als ze gezond eten en de schoolprestaties verbeteren. Ook hoeft gezond eten niet vies te zijn. Maar het beste is natuurlijk als je je eigen lunch meeneemt :D